Boldog húsvéti ünnepeket kívánunk!

A húsvéti locsolkodás, az eredetileg termékenységvarázsló szokás nemcsak a magyarlakta területeken jellemző, egész Kelet-Európában ismert. A húsvéthétfő „vízbevető, vízbehányó hétfő” elnevezése utal a szokás eredeti jellegére. A már a XVII. században is feljegyzett szokás szerint húsvét hétfőjén a bandákba verődött legények a lányokat a kúthoz, vagy az udvarba hurcolták, egész vödör vízzel leöntötték őket. A húsvéti locsolás módjára számos változat ismert: a kezdeti, vödörrel való öntözést napjainkra felváltotta a szóda, a vízipuska vagy a kölni.
A locsolóversek arra utalnak, hogy azok a húsvéti locsolás újabb, városias jellegű szódavizes, szagos vizes módjával együtt terjedtek el, mivel a versek csekély eltérésekkel országosan ismertek, nem népi eredetűek. Szórványosan ismertek csak népiesebb köszöntőszövegek. A legények locsolását a lányok eleinte húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták, a napjainkra is ismert szokás csak a XX. század második felére alakult ki és terjedt el.

Megújult a weboldalunk!

Új design, új tartalom, csak mi vagyunk a régiek!

Nagy örömünkre befejeződött weboldalunk átalakítása, frissítése. Nagyon sokáig nem foglalkoztunk weboldalunkkal, így bőven akadt mit változtatni rajta. Bízunk benne, hogy az új megjelenés és tartalom elnyeri tetszését annak aki ismerte a régi oldalunkat, és azoknak is, akik még most találkoznak vele először.

Szánjatok rá, ránk egy kis időd, nézegessétek a tartalmakat és ha gondoljátok írjatok nekünk véleményt. Örömmel veszünk minden építő jellegű kritikát.

Hamarosan jelentkezni fogunk itt a blogban esküvői tartalmakkal, így érdemes lesz vissza-vissza látogatni oldalunkra azoknak, akiket ez érdekelhet.

Köszönjük, hogy megtiszteltek azzal, hogy megnéztétek oldalunkat. Várunk vissza benneteket!